Geschiedenis

Print

Van "Gilson et Fils" tot Böhler België.

In 1939 begon Dhr. G. Gilson op de Ninoofsesteenweg 77 te Brussel een onderneming die handelde in de verkoop van gereedschapsstaal, snelstaal en hardmetaal.
De oorspronkelijke Engelse producent werd in begin jaren '40 vervangen door het Oostenrijkse bedrijf "Gebr. Böhler und co." , dat als smeedhamerwerk al een 550-jarige traditie had.

Door het succes van o.m. de toenmalig gekende producten Speciaal K (koudwerkstaal), Böhler Rapid (snelstaal) en Chronos (12%-mangaanstaal), werd in 1946 een tweede vestiging in Herstal geopend.Goede zaken met de grote Belgische staalproducenten deden de verkoop en voorraden van een groot gamma eigen producten stijgen. Een uitbreiding drong zich op. In 1969 werd daarom het aangrenzende perceel op de Ninoofsesteenweg aangekocht waardoor de 36 medewerkers zich beter konden organiseren.

De fusie van "Schoeller-Blechman", "Steierische Gusstahlwerke" en "Böhler" tot de "Vereinigte Edelstahlwerke" in 1975, luidde voor "Gilson et Fils" een nieuw tijdperk in.
Drie jaar later, in 1978 verkocht Dhr. Gilson zijn aandelen aan het nieuw opgerichte bedrijf "VEW". Zijn naam werd wel nog verder in het logo opgenomen.

Quasi gelijktijdig met deze lokale veranderingen, werd in Oostenrijk de onderneming "Bohler Gmbh." opgericht met de productie-eenheden te Kapfenberg en Mürzzusschlag. Tien jaar later (1988) werd het bedrijf geherstructureerd en de naam VEW verdween definitief. Ook in Belgie werd de naam "Gilson" door "Bohler nv." vervangen.

Heden :

De lasafdeling "Böhler-Thyssen-welding" behoort sinds 2003 weer volledig tot de Böhler-Uddeholm-groep.
In 2004 werd de Braziliaanse gereedschapsstaalproducent "Villares" door Böhler-Uddehom overgenomen.

De 10 personen van Böhler België. zijn U graag van dienst.


 Top
Zoeken